FeatBlog

Hier vind je het laatste nieuws over Featback en het onderzoek!

De onderzoekers en ervaringsdeskundigen die zich met Featback bezig houden waarderen jullie bijdrage als deelnemers aan het onderzoek enorm! Daarom vinden we het belangrijk om ook wat terug te geven en een kijkje achter de schermen te geven...

Ervaringsdeskundigen aan het woord... Deel 2

"Wanneer heb jij besloten hulp te zoeken?"

De ervaringsdeskundigen die ondersteuning bieden in het kader van het Featback onderzoek vertellen wanner zij besloten hulp te zoeken. De komende weken plaatsen we wekelijks een nieuw verhaal – het eerste verhaal wordt maandag 3 juni geplaatst. Doe je nog niet mee met het onderzoek en wil je je opgeven of meer informatie? Klik dan hier.

van 5 verhalen

Volgende verhaal:
03-06-2019

Heb jij een vraag aan de ervaringsdeskundigen van het onderzoek die je graag beantwoord zou zien? Stuur dan een mail met je vraag naar zelfhulp.eetstoornissen@rivierduinen.nl en misschien wordt jouw vraag dan gekozen!

Hoeveel uur hebben deelnemers bij elkaar al in dit onderzoek gestopt?

Deze video is begin maart 2019 gemaakt. De huidige aantallen van sommige vragen liggen daarom hoger dan hier aangegeven.

Heb je vragen over het Featback onderzoek? Misschien worden deze wel beantwoord in dit filmpje!


Heb je nog vragen die niet beantwoord worden? Stuur je vraag dan naar zelfhulp.eetstoornissen@rivierduinen.nl of lees meer over het onderzoek op deze website.

Ervaringsdeskundigen aan het woord... Deel 1

"Hoe ervaar je het om ondersteuning te bieden aan deelnemers van het onderzoek?"

De ervaringsdeskundigen die ondersteuning bieden in het kader van het Featback onderzoek vertellen hoe zij het bieden van die ondersteuning ervaren. De komende weken plaatsen we wekelijks een nieuw verhaal. Doe je nog niet mee met het onderzoek en wil je je opgeven of meer informatie? Klik dan hier.

van 5 verhalen

Heb jij een vraag aan de ervaringsdeskundigen van het onderzoek die je graag beantwoord zou zien? Stuur dan een mail met je vraag naar zelfhulp.eetstoornissen@rivierduinen.nl en misschien wordt jouw vraag dan gekozen!

Marlous

Ik ervaar het bieden van ondersteuning als heel prettig. Ik kan mijn eigen kennis en ervaring inzetten om een ander op sociaal, emotioneel of praktisch gebied een beetje op weg te helpen. Ik zet als het ware mijn eigen 'levensverhaal' hierbij in en hoop een stukje perspectief te geven in het herstel. Ik merk dat ik hoop kan bieden als ik vertel welke ontwikkelingen ik heb doorgemaakt. In de gesprekken en mailwisselingen ervaar ik dat het voor de ander makkelijker is om dingen te delen als ik mijn eigen kwetsbare kant laat zien. Ik vind het mooi als ik een ander hiermee op weg kan helpen, omdat ik zelf heb ervaren dat het heel erg nodig is dat je je begrepen voelt, dat je een plek hebt waar je je verhaal kwijt kunt, waar je volledig wordt begrepen en vaak aan een half woord genoeg hebt. Iedere deelnemer heeft een eigen verhaal en zit in een andere fase; de één staat aan het begin, terwijl een ander te maken heeft met een terugval en hierbij wat ondersteuning kan gebruiken. Het aanvoelen, meedenken en verbintenis creëren vind ik waanzinnig mooi om te doen. Ik zie dat er een nut zit verscholen in mijn eigen ervaringen. Ik kan deze nu inzetten om een ander in een soortgelijke situatie te steunen en dat vind ik heel waardevol.

Mandy

Ik vind het zo bijzonder om er te kunnen zijn voor de deelnemers vanuit mijn eigen ervaring. Toen ik zelf zo diep zat heb ik heel veel gehad aan de herkenning die ik vond bij anderen. Het gevoel niet alleen te zijn gaf me zo’n verademing. Ik was niet de enige en zo gek was het dus allemaal niet wat ik voelde. Om dit nu zelf te kunnen betekenen voor de deelnemers vind ik heel bijzonder. De openheid die de deelnemers hebben in een chat of mailsessie vind ik zo mooi. Ik hoop dat ik op deze manier kan laten zien dat er ook een lichtpuntje is in de donkere tunnel. Zelf had ik nooit gedacht dat ik zou staan waar ik nu sta, en ik hoop dat het hen hoop geeft dat zij daar ook kunnen komen.

Lizzy

Ha, ik ben Lizzy en ik ben één van de ondersteuners van Featback. Eerlijk? Ik vond het in het begin ontzettend spannend. Vooral het chatten.. pfff, zo bang dat ik geen zinnig woord zou kunnen zeggen in die 20 minuten, of dat de internet verbinding mij plots zou gaan verlaten. Nu ik al bijna een half jaar mijn ervaringsdeskundigheid inzet via Featback merk ik dat die onzekerheid helemaal weg is gegaan. Vooral het chatten vind ik juist leuk om te doen! Het idee dat ik op dat moment écht met iemand aan het praten ben en een luisterend oor kan bieden geeft mij veel energie. Ik zie mensen stapjes maken in die acht weken en probeer altijd een positief gevoel mee te geven. Want zeg nou eerlijk? Er zijn altijd wel kleine dingetjes die wél goed gaan en ik vind het belangrijk om daarbij stil te staan. Ik probeer altijd te reflecteren vanuit mijn eigen ervaring en kan me daarom ook goed inleven. In bepaalde situaties voel ik bijna weer even hoe het is om die vreselijke strijd te voelen en wanneer ik mijn laptop dichtklap ben ik dan maar weer dankbaar dat mijn eetstoornis ver achter me ligt.

Gabriëlle

Ha, ik ben Gabriëlle en ik ben ongeveer een jaar geleden voor het eerst benaderd om mee te werken aan het onderzoek naar Featback. De deelnemers die ik tot nu toe heb gehad variëren in leeftijd van 16 jaar tot middelbare leeftijd. Ik vind het erg leuk om mail- en chatondersteuning te geven, omdat het ontzettend divers is. De ene deelnemer heeft al 10 jaar een eetstoornis en een andere weet eigenlijk pas net dat ze een eetstoornis heeft. Ook wat mensen uit de ondersteuning hopen te halen verschilt erg van persoon tot persoon. Soms werk ik heel concreet aan stapjes zetten op eetgebied, soms gaat het over motivatie om te herstellen of over regie durven nemen in een lopende behandeling ergens anders... Om maar een paar voorbeelden te noemen. Naast dat ik het heel leuk vind om de deelnemers tijdens ons contact te zien groeien, vind ik het ook heel belangrijk dat dit onderzoek er is. Natuurlijk wordt de effectiviteit van het programma Featback onderzocht, maar ook in het bijzonder de toegevoegde waarde van contact met ervaringsdeskundigen. Er is namelijk nog helemaal niet zoveel onderzoek gedaan naar het effect van ervaringsdeskundigheid. Vanuit mijn ervaring weet ik dat ervaringsdeskundigheid waardevol is in het herstelproces, maar als we willen dat het meer wordt ingezet in de GGZ, waar momenteel veel moet worden bezuinigd, zal ook met onderzoek moeten worden aangetoond dat het helpt. Ik ben dus heel benieuwd naar de uitkomsten!

Dominique

Het ondersteunen van de deelnemers ervaar ik als heel positief. Ik vind het mooi dat ik met mijn ervaring anderen kan helpen bij hun herstel. Als ervaringsdeskundige hoor ik zoveel verschillende verhalen van de deelnemers en heb ontzettend veel respect voor de openheid van hen. Het is voor mij een uitdaging om in die acht weken tijd aansluiting te vinden bij de deelnemers en te kijken waar ik ondersteuning kan bieden. Het is dan ook bijzonder om te zien hoe in alle verschillende verhalen die de deelnemers schrijven dezelfde punten naar voren komen om te bespreken tijdens de afspraken. Ik vind het dus heel waardevol dat ik deze ondersteuning mag bieden omdat ik er zelf erg veel van leer, maar vooral omdat ik alle deelnemers herstel gun en hoop dat ik op deze manier een kleine bijdrage daaraan kan leveren.

Sluit Menu