FeatBlog
Hier vind je het laatste nieuws over Featback en het onderzoek!
De onderzoekers en ervaringsdeskundigen die zich met Featback bezig houden waarderen jullie bijdrage als deelnemers aan het onderzoek enorm! Daarom vinden we het belangrijk om ook wat terug te geven en een kijkje achter de schermen te geven...
Welk item wil je bekijken?
Ervaringsdeskundigen aan het woord...
"Wanneer besloot jij hulp te zoeken?"
Featback video
"Hoeveel uur hebben deelnemers bij elkaar in dit onderzoek gestopt?"
Ervaringsdeskundigen aan het woord...
"Hoe ervaar je het om ondersteuning te bieden?"
Ervaringsdeskundigen aan het woord... Deel 2
De ervaringsdeskundigen die ondersteuning bieden in het kader van het Featback onderzoek vertellen wanneer zij besloten hulp te zoeken. De komende weken plaatsen we wekelijks een nieuw verhaal.
"Wanneer heb jij besloten hulp te zoeken?"
Dominique
Na een goed gesprek met mijn ouders heb ik besloten om hulp te zoeken. Verschillende mensen in mijn omgeving hadden aan mijn ouders gevraagd of het wel goed met mij ging. Mijn eetstoornis had niet veel moeite met het avondeten, dus mijn ouders hadden lange tijd niks door. Zelf had ik ook geen idee wat er gaande was, ik voelde me goed en was gewoon gezond bezig. Mijn eerste gesprek met een psycholoog was dan ook best confronterend. Ik had nooit verwacht dat ik een eetstoornis zou krijgen, maar dit gesprek zorgde voor veel inzichten. Mijn ouders en ik dachten dat een paar gesprekken wel voldoende zouden zijn, de rest kon ik zelf wel. Mijn psycholoog adviseerde daarentegen om gespecialiseerde hulp te zoeken. Ik moest langs de huisarts en werd doorverwezen voor een intakegesprek. Ik heb hier de juiste hulp gekregen, en ben dankbaar dat ik deze hulp heb gehad. Ik heb er ontzettend veel van geleerd en het was fijn om zoveel mensen om mij heen te hebben, die mij hielpen in de lastige strijd tegen de eetstoornis. Achteraf ben ik ook dankbaar dat er mensen waren die zagen dat het niet goed met mij ging en dat zij dit ook durfde uit te spreken. Zelf had ik dit namelijk echt niet door.
Gabriëlle
Voor mij kwam dat moment toen ik me realiseerde dat wat ik deed niet normaal of gezond meer was en dat het erger zou worden als ik er niks aan zou doen. Een vriendin van mij wist er al wel van en met haar ben ik toen met iemand gaan praten die me verder had kunnen helpen. Helaas heeft dit er niet toe geleid dat ik ook daadwerkelijk hulp kreeg, vermoedelijk omdat diegene niet in de gaten had hoe ernstig het nog zou kunnen worden. Hierna volgden een aantal jaren waarbij ik soms wel hulp kreeg en soms niet, en wisselend gemotiveerd was. Het omslagpunt kwam toen ik enorm veel last kreeg van mijn eetstoornis. Zo wilde ik niet oud worden. Ik ben toen weer hulp gaan zoeken, heb er goed over nagedacht welke hulp bij me zou passen en heb mijn schouders eronder gezet. Alhoewel ik nu hersteld ben en heb geaccepteerd dat dit is hoe het is gelopen, blijft het toch jammer dat het na die eerste keer om hulp vragen zo lang heeft geduurd voordat ik een nieuwe poging heb gewaagd, juist omdat ik er toen nog redelijk vroeg bij was. Het had me veel leed kunnen besparen.
Lizzy
Goede vraag! Ik merkte al een tijdje dat ik het fysiek zwaar begon te krijgen. Ik was destijds actief in de paardensport en mijn lichaam trok dat steeds slechter. Ook reageerde de paarden erop, die beesten zijn net een spiegel! Ze voelden dat het niet goed met mij ging, dus ook met het rijden deden ze niet meer wat ik wilde. Ik was zo gespannen dat ik naar een goede vriendin van mijn moeder ging. Deze vrouw kan bepaalde dingen voelen in je voet wat verbonden is met je lichaam en geest, voetreflexmassage heet dat geloof ik. Aan het einde zei ze letterlijk tegen me: “Lizzy, eet jij wel?” En toen barstte ik in tranen uit en heb ik het toen ik thuis kwam tegen mijn moeder verteld. De volgende dag ging het razend snel! Mijn moeder is een vlotte tante en belde meteen de huisarts. De knop was bij mij om, ik kon niet meer.
Mandy
Ik zat in de tweede klas op de middelbare school en het ging niet heel goed met me. Ik liet dit zo min mogelijk merken, omdat ik niet wilde dat iemand het zag. Toch waren er op school wat vriendinnen die zich zorgen maakten. Ik ben toen eerst met een vertrouwensdocent gaan praten van school, het was heel fijn om iemand te hebben waar ik bij kon delen over mijn gevoelens en de onzekerheden over mezelf en mijn lichaam. Ik ging me vertrouwd voelen bij deze docent. Hij was alleen geen therapeut natuurlijk, waardoor hij het belangrijk vond dat ik ook professionele hulp erbij ging krijgen. In eerste instantie wilde ik niet, ik voelde me net vertrouwd bij hem en dan zou ik het weer bij iemand anders moeten gaan opbouwen. We hebben toen afgesproken dat ik naast de gesprekken met een psycholoog ook met hem kon blijven praten. Dit gaf mij een goed gevoel waardoor ik het aandurfde om professionele hulp te gaan zoeken. De stap is eng, maar ik weet nu dat het zo belangrijk is om er hulp bij te krijgen. “Je hoeft het niet alleen te doen” was een uitspraak die die docent vaak tegen mij zei. Ik begrijp nu heel goed wat hij daarmee bedoelde en zeg dit ook vaak tegen mijn deelnemers om hen te steunen en te laten zien dat hulp vragen geen zwakte is maar juist een hele grote kracht!
Marlous
Een eetstoornis/eetprobleem ontstaat niet van de ene op de andere dag. Zo ook bij mij niet. Ik had dan ook lang niet door dat ik op een ongezonde manier met eten bezig was. Het was meer mijn omgeving die me erop wees. Meerdere malen heeft iemand mij geprobeerd met iemand hierover te laten praten, maar ik zag het probleem zelf niet. Of in ieder geval niet in die mate. Ik had wel door dat ik me niet goed voelde, maar ik dacht op dat moment dat ik wel alles onder controle had en had het idee dat anderen er veel erger aan toe waren.
Toen ik merkte dat ik mijn normale leven eigenlijk niet meer kon leiden zoals ik wilde, ben ik wel gaan nadenken. Ik was hele dagen bezig met wat ik mocht eten en ook mijn werk begon eronder te lijden. Daarnaast werden mijn sociale contacten minder, omdat hier altijd eten/drinken bij kwam kijken en ik daar steeds minder goed mee om kon gaan.
Dát was voor mij het moment om hulp te zoeken. En dat vond ik niet makkelijk... Eerlijk aangeven dat je er zelf niet meer uitkomt en daar anderen bij nodig hebt, vond ik één van de lastigste stappen in het hele proces.
Achteraf gezien ben ik zo blij dat ik die stap toen heb gezet. Het was geen simpele weg, maar door het gevecht aan te gaan, heb ik toen wel mijn leven weer terug gekregen.
Soms denk ik wel eens na over het feit dat anderen eerder zagen dat ik hulp nodig had en vraag ik me af of mij dingen bespaard zouden zijn gebleven als ik de stap naar hulp eerder had gezet. Ik denk dat ik te lang heb gewacht. Iedereen verdient hulp op het moment dat je merkt dat er iets niet goed gaat. Hoe langer je wacht, hoe verder je wegzakt en hoe langer het herstelproces duurt.
Hoeveel uur hebben deelnemers bij elkaar al in dit onderzoek gestopt?
Deze video is begin maart 2019 gemaakt. De huidige aantallen van sommige vragen liggen daarom hoger dan hier aangegeven.
Heb je vragen over het Featback onderzoek? Misschien worden deze wel beantwoord in dit filmpje!
Heb je nog vragen die niet beantwoord worden? Stuur je vraag dan naar zelfhulp.eetstoornissen@rivierduinen.nl of lees meer over het onderzoek op deze website.
Ervaringsdeskundigen aan het woord... Deel 1
De ervaringsdeskundigen die ondersteuning bieden in het kader van het Featback onderzoek vertellen hoe zij het bieden van die ondersteuning ervaren. De komende weken plaatsen we wekelijks een nieuw verhaal.